Help, mijn kindje is een vroege vogel!

Help, mijn kindje is een vroege vogel!

Je ligt net lekker te slapen na een nacht vol met onrustige gedachtes. Ja hoor, dan is het weer zover. Het is niet het alarm dat afgaat, maar jouw kleine heeft bedacht dat het om 05.00 uur tijd is om aan de dag te beginnen. Dit gaat nu al weken zo…

Het begint met wat geluidjes, maar het eindigt in gehuil. Het is duidelijk dat je kindje niet verder zal slapen en jij bent inmiddels helemaal opgebrand.

Waarom wordt mijn kindje telkens zo vroeg wakker?

Hier kunnen verschillende redenen voor zijn.

Een hele belangrijke factor is licht. Zelfs het kleinste beetje licht kan al voor problemen zorgen. Zorg dus voor goede verduisterende gordijnen, zodat je zeker weet dat dit geen boosdoener is.

Daarnaast is het vaak zo dat de avondbedtijd te laat is. Veel ouders denken dat een baby langer (uit)slaapt, wanneer je hem wat later naar bed brengt. Dit is niet het geval. Oververmoeidheid maakt juist dat een baby lastiger doorslaapt.

Verder kan het zo zijn dat je het eerste dutje van de dag te vroeg bent begonnen. Het lichaam van je baby behandelt een te vroeg dutje in de morgen als uitbreiding van de nacht. Let dus goed op de juiste wakkertijden. Deze kun je vinden in mijn gratis e-book.

Ook is het mogelijk dat er te veel slaap is gedurende de dag. Kijk goed naar het aantal dutjes en slaapuren dat bij een bepaalde leeftijd hoort. Het zou zomaar kunnen dat het tijd is om een dutje te laten vallen.

Honger kan tevens een reden zijn om vroeg wakker te worden. Wanneer je baby echter genoeg binnenkrijgt overdag en goed op de groeicurve zit, hoeft dit niet zo te zijn. Het is wel iets om in de gaten te houden.

De laatste boosdoener kan zijn wanneer jouw kleine een afhankelijke slaapassociatie heeft gecreëerd. Dit betekent dat jouw kindje het gewend is geraakt om met jouw hulp in slaap te vallen. Wanneer de baby wakker wordt, heeft het nog niet de tools om zelf verder te slapen.

Ik heb alles al geprobeerd, maar mijn kleine blijft vroeg wakker worden. Wat nu?

Naast bovenstaande tips zijn er nog een hele hoop andere dingen waar je aan kunt werken als je baby te vroeg aan de dag start. Zo mag je baby leren dat het vóór 06.00 uur nog geen tijd is om op te staan. Wil je weten hoe je dit doet? Of heb je andere vragen rondom bovenstaande tips of vroeg wakker worden? Neem dan even contact met me op en dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Ontvang het gratis e-book ‘Help, mijn kindje slaapt niet!’