Slaapregressie

Bodyrocking en hoofdbonken

Oh nee, je had net zo’n fijn ritme te pakken en je kleintje sliep eigenlijk prima. En ineens, echt uit het niets, slaapt je kindje totaal niet meer. Opnieuw gebroken nachten, opnieuw korte slaapjes op de dag, überhaupt niet in slaap kunnen vallen. Wat word je hier moedeloos van, zeg! 

Helaas is dit iets wat erbij hoort. Welkom in de wereld van de slaapregressies. Je kunt het vergelijken met een sprongetje uit het ‘Oei, ik groei’ boek. Het is een moment dat je liever overslaat, maar ook een moment waarop je kindje enorm aan het ontwikkelen is. Zo werkt het ook met slaapregressies. Slaapregressies zijn dus vaak intense periodes, maar wel periodes waarin je kindje iets nieuws leert op het gebied van slaap. Eigenlijk is er dus meer sprake van progressie i.p.v. regressie. 

Gelukkig is het wel zo dat sprongetjes vaak gelijk vallen met een slaapregressie. Dat scheelt dan weer een beetje. Tevens heeft het ene kindje er meer last van dan de ander, maar iedereen gaat er doorheen. 

Slaapregressies duren 6 weken, waarvan de eerste 3 weken vaak het heftigst zijn. Het is dus echt even op je tanden bijten. Maar als je weet waar het vandaan komt, weet je ook weer dat het over gaat. Vaak helpt die gedachte al een beetje. 

Slaapregressies vinden plaats op de volgende leeftijden: 

  • 4 maanden
  • 8 maanden 
  • 12 maanden
  • 18 maanden 
  • 24 maanden 

De regressies van 4 maanden en die van 8 maanden worden vaak ervaren als erg heftig. Kindjes maken nu zulke grote ontwikkelingen door (zowel psychisch als fysiek) dat je dit vaak goed merkt tijdens het slapen. Probeer niet te veel hulp te bieden bij het inslapen, want dit maakt juist dat je kindje nog slechter gaat slapen. Hij heeft je immers nodig om te kunnen slapen. Kies liever voor een plek met de hoogste slagingskans, zoals bijvoorbeeld de kinderwagen of draakzak. 

De regressie van 12 maanden is vaak wat milder en niet ieder kindje pakt deze. Ik hoop vurig met je mee dat jullie dit geluk hebben! Wel is deze periode wat verwarrend. Vaak lukt het kindjes op deze leeftijd ineens niet meer om twee slaapjes te doen. Weet echter dat ze dit nog wel nodig hebben en blijf deze dus aanbieden. Lukt het niet? Doe je kindje dan eerder naar bed. Oververmoeidheid zorgt immers voor slechter slapen. Na de slaapregressie pakken ze het tweede slaapje vaak weer. 

Op 18 maanden staat er weer een pittige slaapregressie voor de deur. Je kindje wordt ouder en deze regressie gaat dan ook vaak gepaard met ‘grenzen verkennen’. Ook vindt er een hechtingssprong plaats. 

Op 24 maanden gebeurt er eigenlijk een beetje hetzelfde als in de regressie van 18 maanden. Kindjes willen vaak ineens helemaal niet meer slapen op de dag. Dit is nog niet wenselijk op deze leeftijd, dus blijf het slaapje aanbieden! Pas vanaf de leeftijd van 2,5 jaar kun je één slaapje laten vallen, maar veel kindjes zijn er pas later aan toe. 

Zitten jullie midden in een slaapregressie en zit je met je handen in het haar? Ik kijk graag met jullie mee hoe we de omstandigheden zo goed mogelijk kunnen maken om deze lastige periode door te komen. Je kunt ook mijn gratis e-book downloaden voor tips om jouw kindje beter te laten slapen.

Liefs Sophie 

Ontvang het gratis e-book ‘Help, mijn kindje slaapt niet!’