Overgang naar het peuterbed

Overgang naar het peuterbed

Het slapen gaat goed, maar je vraagt je af wanneer het tijd is om over te stappen naar het peuterbedje. Je kindje wordt immers groter en over een tijdje past hij niet meer in zijn ledikant. Hoe moet je dit aanpakken?

Voor veel ouders is dit een dilemma. Het is toch weer even wennen voor je kindje om in een ander bed te slapen. Dit maakt dat jij als ouder wellicht bang bent dat de overgang gaat zorgen voor onrust. 

Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Er zijn verschillende technieken die je in kunt zetten om het zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Allereerst is het goed om te weten dat je pas zo laat mogelijk wilt starten met het peuterbedje. Rond de 3 jaar is een mooie leeftijd. Kindjes bezitten pas dan de gedragscontrole en cognitieve vaardigheden om binnen de denkbeeldige grenzen van een ‘gewoon’ bed te blijven. Dit maakt de kans op een ‘bedtijdbattle’ een stuk kleiner. 

Wat je verder wilt doen is jouw kindje alvast laten wennen aan het nieuwe bed. Dit kun je doen door deze alvast in zijn kamer te plaatsen, terwijl hij hier nog niet in slaapt. Daarnaast is het fijn om je kindje bij het nieuwe bed te betrekken. Zo kun je samen overleggen welke knuffels er mee gaan, welk beddengoed of welke slaapzak etc. 

Merk of verwacht je dat dit niet genoeg hulp is? Blijf dan nog even naast het bed van je kindje zitten tot hij slaapt. Dit kun je langzaam afbouwen tot hij weer zelfstandig in slaap kan vallen in zijn nieuwe bed. 

Heb je n.a.v. deze blog nog vragen? Neem gerust contact met me op via het contactformulier

Liefs Sophie 

Ontvang het gratis e-book ‘Help, mijn kindje slaapt niet!’