Bodyrocking en hoofdbonken

Bodyrocking en hoofdbonken

Bodyrocking is een zogenaamde ritmische bewegingsstoornis die zich vaak uit in het eerste levensjaar van een kind. Je kindje zit dan op handen en knieën en beweegt het bovenlichaam om in slaap te kunnen vallen. Waar ouders zich echter vaak het meeste zorgen over maken is ‘hoofdbonken’. Je kindje bonkt zijn hoofdje letterlijk tegen de bedrand, het matras of de muur aan om in slaap te vallen. Vaak maakt je kindje hier geluid bij. Soms zachtjes, maar vaak ook harder. Hoofdbonken ziet er erg vervelend uit en ouders maken zich daarom vaak ongerust. 

Is het schadelijk voor mijn kindje?

Bodyrocking en hoofdbonken zijn in principe niet schadelijk. Wanneer je kindje dit alleen doet tijdens de dutjes overdag of tijdens zijn slaap in de avond/ nacht en verder gezond is hoef je je geen zorgen te maken. In de leeftijd van 6-9 maanden komt dit het meest voor en wanneer een (gezond) kind 5 jaar is, wordt het nog maar zelden gezien. Bij jongens komt het twee keer zo vaak voor dan bij meisjes. 

Veel ouders vragen zich af of ze er goed aan doen om een bedbumper of kussens in het bed te plaatsen tegen eventuele verwondingen. Allereerst is de kans op verwonding minimaal. Daarnaast zorgen kussens en/ of bumpers voor verstikkingsgevaar. Dit is dus geen aanrader. 

Wat kun je wel doen?

Hoofdbonken is voor kindjes een manier van prikkelverweking/ stressreductie, dus:

  • Bouw de dag rustig af. Lees een verhaaltje, dim de lichten een halfuurtje voor het slapengaan en/of lees samen een boekje.
  • Kijk of er te veel spanning is op de dag. Heb je het idee dat er te veel spanning is geweest? Probeer dit dan te beperken, zodat je kindje ’s avonds minder hoeft te verwerken.

Daarnaast nog een andere tip: 

  • Je kunt tijdelijk kiezen voor een campingbedje. Deze is een stuk zachter aan de zijkanten, dus is de kans kleiner dat je kindje zich bezeert en bovendien maakt het minder geluid. NB: Laat je kindje slapen op het originele matrasje van het campingbedje. Dit i.v.m. de veiligheid. 

Wanneer wil je wel actie ondernemen? 

Het is goed om actie te ondernemen als je kindje niet meer goed slaapt door het hoofdbonken, er verwondingen aan overhoudt en/ of je jezelf zorgen maakt over de ontwikkeling van je kindje. 

Heeft jouw kindje last van bodyrocking en/of hoofdbonken? Plan dan een gratis intakegesprek in om te kijken hoe ik jullie hierbij kan helpen. 

Liefs Sophie 

Ontvang het gratis e-book ‘Help, mijn kindje slaapt niet!’